Appel-honinggelei

Afbeelding gelei van appel en honing

Terug op de blog na lange tijd, voelt goed!!! Man, ik heb zo veel meegemaakt, het zo druk gehad (vooral leuke dingen hoor), zo veel gekookt maar niks geblogd dus. Hier zijn we weer, op volle sterkte.

Stadsappartement
Ik ben verhuisd deze zomer, van het ene stadsappartement naar het andere. Het nieuwe huisje is net wat kleiner, maar wel mooier, lichter, warmer en… met een strak, schoon keukentje. Ik heb ook een juicer gekocht, zo’n ding waar je hele appels, peren, wortels, bietjes, citroenen en gember doorheen jast om een paar minuten later met een heerlijk kleurrijk glas vitaminen op de bank te zitten. Daarvoor binnenkort een paar recepten.

Groen
Nu had ik eerst zin om mijn “tuintje” te showen. Vlak na de verhuizing gingen we op vakantie en hebben we voor het eerst in jaren gekampeerd. Het leventje van die weken daar zit nog steeds helemaal in mijn systeem, met een sterke hang naar groen, kampvuurtjes en zelfverbouwd voedsel tot gevolg. Maar ja, waar haal je op 3 hoog zonder balkon zoiets als een zelfverbouwde courgette vandaan?

Appelvrouw
Bij mijn moeder thuis (ze had me uit de stress van de stad weggelokt met de belofte van zon en tuin) heb ik afgelopen vrijdag zowat alle artikelen op de website van haar vriendin Appelvrouw gelezen. Een wereld van ingemaakte groenten en fruit, de lekkerste soorten jam en het mooie landleven ging voor me open. Wat een sympathieke blog vol lekkers zeg! Lees ‘m hier: bloggen.be/appeljam.

Boerderij
Nu zie ik mezelf echt wel binnen een paar jaar een boerderijtje net buiten de stad betrekken. Met mijn lief samen natuurlijk, die ik daar in de tussentijd héél enthousiast voor ga maken met inspiratie uit de landelijke Franse keuken van Appelvrouw (en meer). En: bij gebrek aan een echte buitenruimte heb ik alvast een flink stuk vloer hier aan het raam tot Tuin gebombardeerd en het volgezet met keukenkruiden. In precies dát tuintje stonden vandaag, in het najaarszonnetje, heel mooi de potjes zelfgemaakte appel-honinggelei te pronken. Ik was gelukkig.

Gelei?
Soort dikke stroop, zoals appelstroop. Beetje drillerig, maar heerlijk uitgesmeerd op een beschuitje. Ik heb dit recept van Appelvrouw overgenomen en het vervolgens aangepast. Mijn aangepaste versie staat hieronder, die van haar vind je op haar blog Appeljam in Frankrijk. Het verschil zit ‘m vooral in de hoeveelheid toegevoegde kruiden (expres) en de ruim verdubbelde hoeveelheid honing (per ongeluk – oeps – ‘t heeft wel goed uitgepakt!).

RECEPT Appel-honinggelei

Ingrediënten
1 kilo goudrenetten
330 gr suiker (let op: de precieze benodigde hoeveelheid moet je even berekenen, zie in het recept)
330 gr honing (idem)
Kruidnagels
Kaneelstokje(s)
Gember
Halve theelepel zwarte thee (bijvoorbeeld uit een zakje Engelse thee)*
Kardemompeulen*
Kefirlimeblaadjes*

* en/of ander lekkers wat je in je keukenkastje vindt… ik gebruikte de ingrediënten van een chai-mix die ik laatst vijzelde… later meer daarover.

Bereiding
Snijd de goudrenetten in stukken (laat klokhuizen en schil er gewoon aan zitten) en voeg er het water aan toe. Kook de appels zachtjes tot het vruchtvlees zacht is en tot moes is geworden. Hang een nacht in kaasdoek boven een schaal op een koele, droge plek om uit te lekken.

De volgende ochtend heb je dik, troebel appelsap. Voeg er per 575 ml sap 6 kruidnagels, 3 plakjes gember, 3 kardemompeulen, 2 kefirlimeblaadjes, 1-2 kaneelstokjes, theeblaadjes én 330 gr suiker en 330 gr honing aan toe. Koken, roeren en zachtjes laten indikken.

Dik genoeg?
Voor de test of je kooksel dik genoeg is (bij het afkoelen stijft ze flink op, in de pan is het in het begin lastig inschatten), kun je een schoteltje in de koelkast zetten en een theelepeltje gelei op een gekoeld schoteltje leggen. Als de gelei na een minuut is afgekoeld en op de juiste dikte is, kan het vuur uit.

  • Share/Bookmark

Meer lekkere recepten:


recepten, webtip