Couchsurfing: de wereldkeuken op je bank

Couchsurfing-Gianluca-Matteo-Italiaans-Eten

Regelmatig krijgen Marco en ik via couchsurfing.org logees uit het buitenland. Sinds het begin van ons Couchsurfing-avontuur hebben we al veel geweldige ontmoetingen gehad met mensen uit alle hoeken van de wereld.

We aten netjes zittend op de grond met Hee-Chang uit Seoul, stapten tot diep in de nacht met getaltheoreticus Chistian uit Berlijn, praatten urenlang met Kinkini en Abishek uit Bombay, speelden Guitar Hero met Tom uit Nieuw-Zeeland, bezochten een housefeest met Pétèr uit Budapest en dronken wijntjes in het park met Benjamin uit Pittsburg. Een paar keer waren we zelf de gast: picknickten in een bootje op de Donau met Georg, dansten ons lam in Polen met Pawel en genoten van Parijse koffie met Regis.

Het is altijd een klein avontuurtje. Met de meeste mensen is het meteen relaxed. Ik schenk wat drinken voor ze in en zeg dat ze maar moeten doen alsof ze thuis zijn. Het is wel zo leuk om ook echt iets samen te doen: koken bijvoorbeeld. Met z’n twee in mijn kleine keukentje, dan leer je elkaar pas echt goed kennen!

Laatst hadden we twee Italianen over de vloer: Gianluca en Matteo. Nou is er veel te zeggen over het verval van de Italiaanse cucina -ook in het culinair meest gevierde land viert McDonalds hoogtij- maar daar was bij deze heren niets van te merken. Met hartstocht spraken zij over hun land en het voedsel, en wat ze ons voorschotelden smaakte naar eindeloze Italiaanse zomers.

Het is inspirerend hoe Italianen de pure ingredienten hun werk laten doen, zonder poespas van kruidenmix etcetera. Gianluca en Matteo maakten voor ons een een originele spaghetti alla carbonara, aangevuld met gemengde groenten, die een tijdlang hadden gesudderd. Heerlijk en simpel. Hier komt ie, voor 4 personen:

Spaghetti alla Carbonara

Snipper een ui. Bak deze rustig met ca 200 gr baconreepjes. Neem drie eieren. Splits 1 ei, kluts de dooier met de twee hele eieren en een flinke hand parmezaanse kaas. Kook de spaghetti al dente, giet af en vermeng alles met elkaar. Bestrooi met veel zwarte peper.

De Italiaanse wijze is om de pasta te serveren voorafgaand aan de groenten, als aparte gang. Ik dien ze tegenwoordig graag op in een halve paprika, gegratineerd met wat mozzarella. Foto volgt!

Groentenschotel

Neem tomaten, courgette, wortel, paprika, ui. Snijd de groenten grof. Hak een teentje knoflook fijn. Verhit olie in een pan en voeg flink wat rozemarijn, de wortel, ui en knoflook toe. Zet het vuur laag en doe de tomaat courgette en paprika erbij. De groenten gaan vocht afgeven; daarin laat je ze een uurtje rustig stoven. Uiteindelijk zijn alle groenten zacht en heerlijk zoet doordat de suikers zijn gekarameliseerd en het vocht helemaal is ingekookt. Een aanrader!

Check mijn couchsurfing-profiel om een indruk te krijgen van het project en mijn ervaringen. Heb je vragen, stel ze gerust!

  • Share/Bookmark

Meer lekkere recepten:


Diversen, recepten