Currypasta rood en groen

Azie
Mijn huis ruikt naar Azie. Na een bezoekje aan de toko gisteren ligt er hier al zo’n 24 uur een bosje padanbladeren te geuren dat het een lieve lust is. En dan zeggen ze dat het in Nederland toch allemaal niet zo ‘echt’ is als daar rond de evenaar, een halve dag vliegen verderop. Het lijkt hier wel een tropische markt!

Variaties
Hier volgt het beloofde recept voor (rode of groene) currypasta. Daar zit geen padan in, maar wel een hele hoop andere kruiden. Je vindt ze gewoon bij de supermarkt, en in de toko natuurlijk, waar ze een stuk goedkoper zijn.

Ik ben dol op de kruidige smaken in currypasta en die komen in dit recept extra goed naar voren. Wil je meer accent op de pepers, gebruik er dan 2-4 extra en laat de rest gelijk. Je kunt ook de pepers juist weglaten! Dan maak je een heerlijk geurige oosterse kruidenpasta waar je later naar hartelust pit aan kunt toevoegen.

Toepassing
En wat moet je daar dan mee? Doe een theelepeltje door je oosterse gerechten, of fleur er een kant-en-klaar soepje mee op tot iets origineels. Of ga voor the real thing: check bijvoorbeeld deze heerlijke rodecurrysoep met garnalen!

Heet!
(Verleidelijke amuse? Dacht het niet! Ik kon vriendlief -dol op rode pesto- vandaag nog maar net behoeden voor een flinke hap hete pepers en ongetwijfeld een dag vurige ellende.)

RECEPT

Voor ca 350 gram (= anderhalf potje van de supermarkt, invriezen kan).
Hitte-indicatie: iets pittiger dan de doorsnee sambal van de Hollandse Chinees.

1 eetlepel komijn
2 eetlepels korianderzaad
1 theelepel zwarte peperkorrels
2 theelepels zout
1 kruidnagel
1 theelepel geraspte nootmuskaat
8 flinke pepertjes, rood of groen
3 stuks sereh (citroengras, niet de houtige stelen)
3 sjalotjes
1 klein bolletje knoflook (dus alle teentjes in de bol)
1 stuk gember zo groot als een klein sjalotje
5 kaffir-limeblaadjes (toko, meestal gedroogd) of geraspte schil van 1 limoen
1 handje koriandersteeltjes (snijd wel de harde uiteinden er af)
1-2 borrelglaasjes zonnebloemolie

  1. Rooster komijn en korianderzaad in een droge pan tot de geuren vrijkomen. Voeg samen met het zout en de peperkorrels en vermaal in een vijzel of peper-/kruidenmolen.
  2. Pel/schil de rest van de ingredienten waar van toepassing en doe alles samen in de keukenmachine (voor een grove pasta, zoals de mijne) of blender/staafmixer voor een gladde pasta.
  3. Voeg tijdens het mixen olie toe tot de pasta goed is.
  • Share/Bookmark

Meer lekkere recepten:


recepten