Goed getimede aardappels

Kan jij met je ene hand je haar kammen terwijl je met de andere je tanden poetst? Ik wel. In mijn tienerjaren rookte ik zelfs peukjes tijdens het brommerrijden en boeken lezen kon ik ook terwijl ik naar de bus liep. Wie een beetje behendig is, drinkt net als ik ooit zijn koffie onder de douche.

De laatste jaren is de klad er een beetje ingekomen, in dat multitasken. Ik heb leren mediteren en doe nu graag de dingen één voor één, met aandacht. Kammen is kammen, douchen is douchen. Zo wordt het rustig en helder in mijn hoofd; een heel nieuwe sensatie die ik iedereen van harte aanbeveel.

De grap is: hoe zenner ik ben tijdens het koken, des te sneller het klaar is en hoe lekkerder het wordt. Als je helder bent, doe je kennelijk vanzelf alles ‘goed’. En mijn keuken is al weer schoon voordat ik heb opgeschept. Alles perfect getimed zonder dat ik ermijn best voor heb gedaan. Een flink verschil met mijn studententijd, dat kan ik nu wel eens hardop zeggen.

RECEPT:

Een echte hollandse pot (groenten, ‘vlees’ en aardappels) in een best-wel-culinair jasje. Let op de timing.

Snijd iets kruimige tot vastkokende aardappels in hapklare stukken en kook ze gaar (ik doe dat in de magnetron).

Terwijl de aardappels koken: knijp knoflook uit in wat olie, voeg eventueel kruiden toe en roer. Schaaf courgette in flinters met een dunschiller en zet apart. Snijd tomaten in de lengte doormidden en haal de binnenkant er uit. Dep de tomaten van binnen droog met een keukenpapiertje en bestrooi met wat peper. Snijd een flinterdun kapje van de bolle kant zodat het ‘bakje’ mooi blijft staan.

Vermeng de gare aardappels met het oliemengsel, doe in een ovenschaal en bak af bij een hoge ovenstand, ca 10 minuten. Schep af en toe om.

Terwijl de aardappels bakken: verkruimel pikante balletjes (AH, bij het vegaspul)* en rasp wat harde geitenkaas. Bak samen in een koekenpan tot de kruimels gaan klonteren door de gesmolten kaas. Vul de halve tomaten met het ‘gehakt’mengsel.

Roer ten slotte eerst wat verse roomkaas (of Boursin) door de aardappels en vervolgens de courgetteflinters, peper en zout.

Smakelijk eten, goed proeven ;) !

* Vegaballetjes zijn er in veel soorten en maten. Deze pikante balletjes zijn van falafel met veel komijn. Ik vind het geweldig dat ze heel veel voedingsvezels bevatten. Voor dit recept gebruik je verkruimelde balletjes, omdat die al helemaal gekruid zijn. Quorn of sojagehakt (of vleesgehakt) is dat nog niet.

  • Share/Bookmark

Meer lekkere recepten:


recepten