Griekse salade

Hallo lieve allemaa! Ik ben net teruggekomen uit Griekenland. Het was de tweede keer dat ik naar het buitenland ging voor een ‘werkvakantie’, en laten we zeggen… ik leer snel.

De eerste keer (toen was ik in Duitsland) kwam er van werken minder terecht dan ik me had voorgenomen – overigens ten bate van veel waardevolle momenten met nieuwe en oude vrienden. Deze keer was het anders: de hele vakantie zat vol met superproductieve werkuren én heerlijke vrije tijd, doorgebracht op van alles variërend van een surfplank tot het mooiste zeilschip van de Ionische Zee. We hebben zelfs een nacht op het strand geslapen, een vuurtje hield ons warm en het geluid van golven die braken op de rotsen onder ons was magisch.

Ja en wat eet je in Griekenland? Juist: verse groenten met olijfolie, feta en brood om te dippen. Wauw, zo lekker. De kunst van dit gerecht heeft met kooktechniek niks te maken. Het zijn de verse groenten die het zo lekker maken. Op dus naar de biomarkt voor verse seizoensgroenten uit de regio en flans bij thuiskomst in drie minuten dit heerlijks in elkaar:

Recept Griekse salade

Snijd tomaat, komkommer en rode ui. Meng kalamata-olijven van goede kwaliteit erdoorheen – die maken het hele gerecht bijzonder. Kies wel echt goeie, dus geen weke olijven op zout water uit een potje. Hussel alles met kruidenazijn en goede olijfolie. De Griekse stijl is om een hele plak feta (niet gesneden of verkruimeld) bovenop de groenten te leggen. Bestrooi met kruiden en nog wat olijfolie.

Over de kruiden: de Grieken waar ik was gebruiken oregano. Mijn kruidenazijn deed me een paar sprietjes rozemarijn cadeau – wauw. Dat is mîjn favoriet.

Volgende keer: een gastrecept van Ava – Gnocchi uit het Zwarte Woud!

  • Share/Bookmark

Meer lekkere recepten:


Travel, recepten