Kruidige quinoa met pompoen

Heb je quinoa al ontdekt? Je gebruikt het net als rijst en couscous, maar het is véél gezonder en minstens zo makkelijk te maken. Ik haal het bij de biowinkel, maar supermarkten hebben het ook, bijvoorbeeld van Lassie. Spreek uit: KIEnoaa, dus bijna als kien-wa; het komt van de Indianen…

Goed idee… waarom? Quinoa bevat net zo veel vezels als volkorenbrood én heel veel eiwitten in juist díe soort die je extra goed kunt gebruiken als je geen of weinig vlees eet.

Recept kruidige quinoa met pompoen

Verwarm de oven voor op 190 graden. Schil tweederde flespompoen, snijd in blokjes van 1-2 cm, schud om met 1 eetlepel olijfolie en plaats in een ovenschaal 20 minuten in de oven of tot de pompoenstukjes gaar maar nog stevig zijn.

Neem intussen de flageoletten of andere boontjes (of doperwten) en kook ze gaar. Giet af maar bewaar het kookvocht, stoom of kook hiermee de sperziebonen beetgaar. Weer: giet af maar bewaar het kookvocht.

Kook de quinoa 6 minuten met een kaneelstokje in het kookvocht. Gebruik ietsje meer kookvocht (eventueel aangevuld met water) dan quinoa. Haal na 6 minuten van het vuur en laat verder garen met het deksel op de pan.

Bestrooi de pompoen met flink wat kruiden, bijvoorbeeld: 1 theelepel komijn, 1 theelepel paprikapoeder, een halve theelepel gemberpoeder, 1 theelepel anijszaad en 1-2 theelepels gedroogde provencaalse kruiden. Probeer gewoon van alles wat er in je kastje staat, bijna alles is lekker bij pompoen. Rozemarijn, tijm, venkelzaad… Ik deed er ook nog 1-2 theelepels sesam bij, dat is een natuurlijke smaakversterker. Voeg ook alle bonen toe, schep om, sprenkel er nog wat olijfolie over en zet nog 10 minuten terug in de oven.

Smelt voor het opdienen indien gewenst een klein klontje boter door de quinoa. Leg dan de quinoa op een schaal, de groenten eromheen en het kaneelstokje bovenop. Tegen die tijd heb je al een paar keer gehoord: “Wat RUIKT dat LEKKER!”

  • Share/Bookmark

Meer lekkere recepten:


recepten