Pompoentartaartje

Volgens het Google-orakel gaan jullie dit fantastisch vinden: én pompoen, én voorgerecht.

Het idee is geïnspireerd op de steak tartare; een vleestartaartje omgeven door zure en zoute “toppings” en vergezeld van een eierdooier om in te dippen. Niks voor vega’s natuurlijk, maar niet te versmaden voor vleeseters. Hier is een prachtig alternatief: knapperig-zure kappertjes met warm-zoete pompoen in een zout laagje, opgevrolijkt door citroenaïoli.

Voor 4-6 personen, klaar in 20 minuten.

Voor de citroenaïloli:
- (Light) mayo
- knoflook
- citroen

Pompoentartaar:
- 1 kleine of halve pompoen
- 1 stengel bleekselderij
- 1 ui
- paprikapoeder
- peterselie
- peper
- zout

Verder:
Kappertjes

Bereiding

  1. Doe 1-2 eetlepels goede, fruitige olijfolie in een mengbakje en voeg 1 uitgeknepen teentje knoflook toe. Rasp de schil van een halve citroen en voeg ook toe. Even doorroeren en laten trekken.
  2. Prik met een puntig mes of fondueprikker rondom enkele gaatjes tot in de holle kern van een halve of kleine hele pompoen. Zet in de magnetron op hoog vermogen, een minuut of tien.
  3. Snipper een ui en snijd een halve tot een hele stengel bleekselderij in kleine blokjes. Fruit ze kort samen in een beetje boter of olie. Je wilt dat de grootste scherpte van de ui af gaat, maar dat de groenten wel bite houden. Snijd nu ook de gare pompoen in blokjes en meng met de ui en bleekselderij (speel zelf met de verhoudingen), wat zeer fijn gesneden peterselie, paprikapoeder en versgemalen peper, maar geen zout. Doe de pompoenbereiding met behulp van een vormpje op ieder bord en strooi er nu flink wat versgemalen zeezout over. Leg er enkele kappertjes naast.
  4. Zeef de olijfolie en voeg hieraan enkele eetlepels (light) mayo toe. Voeg water toe tot de gewenste dikte is bereikt. Druppel de aïoli mooi om de tartaartjes heen (niet op de foto – oeps). Garneer met wat blad van de bleekselderij of een paar takjes peterselie en dien op.
  • Share/Bookmark

Meer lekkere recepten:


recepten