Risotto met paddestoelen

foto van paddestoelenrisotto, door Elvera Gerlinda, www.elveragerlinda.nl

Ohhhh zo lékker! Heb je wel eens een goede risotto op, eentje die met aandacht, schepje voor schepje, in bouillon is gegaard en precies als ie al dente is met geraspte italiaanse kaas smeuïg en cremig wordt gemaakt? Dit is zo’n recept. Trek er dus echt wel een halfuurtje voor uit… hij is het waard.

Zorg dat je ongeveer een liter hete bouillon klaar hebt staan, kies een goede. Hint: te veel zout/een te sterke bouillon is niet nodig, de smaak komt juist van de paddestoelen en kaas!

Umami, ‘de vijfde smaak’, mag dan een Aziatische term zijn, het vermogen om het te proeven is universeel. Het zit in de Italiaanse kaas die we voor dit gerecht gebruiken én in de shiitakepaddestoelen… als je de juiste koopt. En dat zijn, verrassend genoeg, misschien wel deze gedroogde!

De fotocredits deze keer zijn voor Elvera van Elvera Gerlinda Fotografie… een beauty, dankjewel! (Heerlijk al die fotografen altijd over de vloer, ik prijs me gelukkig.)

Recept Risotto met paddestoelen

Voor 3-4 personen

  • 1 l bouillon (je hebt waarschijnlijk minder nodig)
  • 4 kopjes risottorijst
  • 300 gr verse of gedroogde en vervolgens geweekte paddestoelen (ik gebruikte oesterzwammen en shiitakes), in reepjes
  • 2 sjalotten (en eventueel een stukje venkel), gesnipperd
  • half glas droge witte wijn
  • 75 gr pecorino
  • olijfolie
  • zwarte peper

Bak de paddestoelen op middel- tot hoog vuur tot ze gaar maar niet slap zijn. Ik houd van een stevig gebakken randje er aan, dat geeft een heerlijke bite in de risotto zometeen. Zet daarvoor het vuur hoog. Schep de paddestoelen met het kookvocht uit de pan en zet het vuur laag.

Fruit sjalot en venkel zachtjes in wat olijfolie, enkele minuten, tot ze zacht maar niet gekleurd zijn.

Voeg de risottorijst toe en bedek alle korrels met een laagje olie. Fruit ze een minuut mee, tot ook de korrels wat glazig worden.

Voeg nu de wijn toe, roer en wacht tot het vocht is opgenomen. Voeg nu de eerst 2 scheppen bouillon toe, roer en wacht tot het vocht is opgenomen, voeg dan de volgende twee scheppen bouillon toe en ga verder op de ingeslagen weg. Hier komt de liefde voor de risotto om de hoek kijken. Zie en ruik wat voor prachtigs er in de pan gebeurt ;) .

Als de risotto zo goed als klaar is, voeg je de paddestoelen toe. De risottorijst is helemaal klaar als de korrel gaar maar stevig is en het vocht zacht en romig. Door het langzame koken heb je de bouillon en de vetten langzaam gebonden tot een heerlijk cremige saus. Zorg dat de risotto echt nog ‘loopt’; als je een pollepel over de bodem van de pan haalt, moet het spoor zich vlot weer vullen met risotto. Rasp nu de kaas en roer deze erdoor. Wacht 1 minuut (de saus zet zich nu een beetje), schep de risotto op borden of schaal, maal zwarte peper erboven en serveer direct.

Op de foto zie je een garnituur van bieslooksprieten met de bloemen er nog aan… ook een lust voor het oog! Wij aten deze risotto met een spinazie-salade met venkel, gedroogde tomaatjes en sinaasappel. Een heerlijke combi.

  • Share/Bookmark

Meer lekkere recepten:


recepten