Spaghetti bolognese?

spaghetti bolognese

Mijn goede vriend Bram is gepassioneerd Italië-ganger, talentvol onderzoeker, gedreven waarheidsvinder, meester-kommaneuker (ik zeg dit met de grootst mogelijke waardering) en weet bovendien een authentieke hap eten te waarderen.

Het zal dan ook zeker niet lang duren voordat Bram hier ageert tegen mijn povere interpretatie van de Italiaanse oersaus. Binnenkort proeven we vast de enige historisch en gastronomisch verantwoorde variant van zijn hand. Ik vraag me wel af hoe hij zich daar uit gaat redden qua spek en rundvlees; Bram is namelijk ook nog eens betrokken wereldburger en eet liever geen vlees.

RECEPT

In mijn boekje betekent spaghetti bolognese: gehaktsaus met tomaat, paprika en kaas. Dus dat is wat we maken, voor ca 2 personen:

Hak een teentje knoflook, snijd een paprika in kleine stukjes, rasp een worteltje en snijd 3-4 tomaten in stukjes (je kunt eventueel ook tomatenblokjes uit een pakje (ca 400 gr) gebruiken, laat dan zometeen puree en water weg). Zet ook klaar: vegetarisch gehakt.

Zet een grote pan water op voor de spaghetti.

Verhit olie in een koekenpan, houd de pan schuin en bak 1 gehakt teentje knoflook een paar seconden in het oliebadje. Voeg direct ca 100 gram vegetarisch gehakt, paprikastukjesen wortelrasp toe en bak op hoog vuur even aan.

Zet laag en voeg tomaat toe. Roer bruschetta (gedroogde tomaat-knoflookmix), een eetlepel tomatenpuree en een scheutje water door het prutje, zet het vuur laag en laat onder af en toe roeren even pruttelen terwijl je de spaghetti kookt.

Kook de spaghetti. Doe wat zout in het water, maar geen olie: dat werkt toch niet tegen kleefpasta. Wat wel werkt: als de spaghetti klaar is (gaar met een bite: al dente) afgieten, maar een paar lepels kookvocht bewaren. Die roer je er later weer doorheen. Zó doen Italianen dat (toch, Bram?).

Voor wat extra smaak heb ik ook een eetlepel kruidenroomkaas door de pasta geroerd. Je kunt ook kiezen voor een scheutje olijfolie, of helemaal niks.

De saus is inmiddels flink ingedikt. Je wilt dat ie stevig is, zodat een mooi gevormd torentje wel even blijft staan. Is de juiste dikte bereikt, breng dan de saus op smaak met zout en peper.

Neem met een vork wat spaghettislierten op, zet de vork met de tanden op een bord en draai. Het torentje vormt zich vanzelf. Wil je het bord schoonhouden, gebruik dan een gebakschep. De saus schep je er met een lepel naast. Top de spaghetti af met wat wortelrasp en de ‘saus’ met wat kaas.

Noot: na de foto ging er lekker nog veel meer kaas overheen ;) .

  • Share/Bookmark

Meer lekkere recepten:


recepten