Vijgenkoek met goji berries: zoet krachtvoer


 
Mijn lief Marco is mede-initiatiefnemer van een fantastisch fotografencollectief: CitySessies.nl. De aangesloten fotografen delen onderling kennis, tips en weetjes, en consumenten (= wij allemaal!!) kunnen via de website een fotograaf boeken voor een wervelende fotosessie in de buitenlucht van een uur. Lekker bladeren door de verschillende portfolio’s en uiteindelijk de fotograaf bij jou in de buurt kiezen die jou het meest aanspreekt.

Het is ook nog eens een onwijs gezellige club. Gister kwamen 30 van de ca 80 fotografen samen in Utrecht voor een picknick met miniworkshops. Ik mocht de catering regelen – en wat een bof: met zo veel fotografen in de buurt zijn alle gerechten prachtig op de foto gekomen. Genoeg blogvoer dus voor de komende tijd, en vandaag begin ik met een raw superfood cake:

Vijgenkoek met goji berries (en nog veeeeel meer)

Het idee van deze cake/koek is dat je ‘m helemaal volstopt met gezond goeds. Het zoet komt van natuurlijke suikers en agavestroop. Hier komt de ingrediëntenlijst, maar je kun gerust variëren (tips verderop):

Ingrediënten
2 handen vol vijgen, gesneden in kleine blokjes van 3-5mm
1 hand gojibessen (gedroogd, natuurwinkel of reformzaak)
1 flinke hand kokosflakes (natuurwinkel, reformzaak of bij sommige noord-afrikaanse groentenwinkels)
1 hand amandelschaafsel, geroosterd
1 handje rozijnen, grof gehakt
1 handje haver, geroosterd
2 eetlepels chiazaadjes (reformzaak of vitaminstore)
1 eetlepel sesamzaadjes, geroosterd
2-4 eetlepels cacaopoeder (dus geen aanmaakchoco maar echt pure gemalen cacaobonen)
2-4 eetlepels kokosvet (natuurwinkel, reformzaak)
scheut agavestroop

Recept
Meng alle ingrediënten behalve het kokosvet en de agavestroop met de hand tot een stevig mengsel. De vijgen en de gesneden rozijnen zorgen ervoor dat het goed plakt. Smelt het kokosvet en voeg het met de agavestroop toe aan het mengsel. Als je het doorroert en dan stopt, moet de brij nog een klein beetje bewegen, zoals stollend lava. Dan is de dikte goed. Voeg eventueel nog wat kokosvet of agavestroop toe. Zet de koek in de koelkast, een uurtje of twee.

Het kokosvet zorgt na koeling voor de stevigheid van de koek: het gaat stollen. Kokosvet is hard bij kamertemperatuur. Toch is het één van de gezondste vetten die je kunt eten! Kokosvet is zeer stabiel bij verhitting, het vormt geen kankerverwekkende stoffen, is net zo goed voor je lichaam als vloeibare vetten én ondersteunt je alvleesklier – goed voor diabetici.

Mijn zoektocht naar de feiten en fabels over zogeheten superfoods, gezonde voeding en lekkere recepten kun je binnenkort volgen op mijn nieuwe website… de naam onthul ik binnenkort :) . Stay tuned!

Variaties
Andere lekkere droge ingrediënten voor deze koek: gedroogde abrikozen, gedroogde mango’s, gehakte noten, stemgember, dadels, stukjes rauwe chocola (lovechock), geraspte sinaasappelschil.
En natte: vruchtenjam, appelstroop, honing, gembersiroop. Be creative!

Wat ik zo heerlijk vind aan deze cake is dat ie gemaakt is van ‘hele’ voedingsmiddelen. Niet (of zo min mogelijk) bewerkt, bij wijze van spreken zó van de boom in je bakkie. Geen bloem, suiker, boter maar gewoon de vezels en het zoet en het vet zoals de natuur het voor ons aan de plantjes heeft gehangen. Mjam!

Tot slot

Misschien ben of ken je zelf wel een fotograaf voor wie CitySessies wat zou zijn… Nieuwsgierig? Lees het verslag van deze dag vol fotografenworkshops.

En dankjewel Esther de Boer van Monday Photographer / CitySessies voor de mooie foto!

  • Share/Bookmark

Meer lekkere recepten:


recepten