Wortel-currysoep

Waaaauw deze is echt weer súperlekker. Er gaat veel in maar het zijn dingen die ik standaard in mijn keukenkastje heb liggen. Jij nog niet? Haal het dan; één keer 20 euro investeren geeft je maandenlang kookplezier. Echt, je smaakpapillen zullen ontploffen van de pret (of, als je ooit in India of Azië bent geweest, denk je daar aan terug).

Hier is de lijst met essentials die in deze soep gaan (tip: als je gemalen komijn aan je gerechten toevoegt, vinden Nederlanders het al gauw heel bijzonder en smaakvol. Veel kennen komijn alleen van de kaas, maar als je het door het warme eten doet is het echt een nieuwe ervaring! Komt ie:

Komijnzaad
Veruit het lekkerst als je het heel koopt en zelf roostert en maalt.

Korianderzaad
Net als komijnzaad

Zwarte peperkorrels
We nemen het vaak voor lief, maar ruik eens goed als je peper vers maalt, hoe lekker dat is.

Gedroogd kaffirlimeblad
Kaffirlimes zijn kleine limoentjes met een bobbelige schil. De blaadjes worden in Nederland gedroogd en ingevroren verkocht. Het verschil is immens: de bevroren blaadjes proef je niet of nauwelijks terug, maar als je de gedroogde blaadjes in de soep meewarmt, zijn het binnen enkele minuten weer volledig ‘verse’, supersmaakvolle blaadjes. Heerlijk in curry’s, fantastisch om af te likken. Als ze wat langer meekoken worden ze zacht en kun je ze ook opeten.

Currypasta
Zelf maken doe je zo: Currypasta. Gele currypasta maak je met minder rode pepers en extra kurkuma, citroengras en gember. Kopen kan ook: en ik blijf het zeggen: koop echte. Niet van Conimex. Ga naar de toko of Oosterse winkel en zoek naar dit soort potjes.

Citroengras
Kun je helemaal gebruiken behalve de echt houtige uiteinden.

Gember
Pittig en geurig. het mengsel met citroengras, ui en knoflook brengt al helemaal de tropen in huis. Gember is ook heel goed voor je. Verse gember smaakt echt totaal anders dan ingemaakte gember of gemberpoeder. Probeer het allemaal maar eens.

Santen (kokosblok)
Ideaal, want houdbaar. Je kun er steeds stukjes van af snijden en aanlengen met water tot kokosmelk. Maar in dit recept gaat gewoon het hele blok er aan. Het vetpercentage is hoog, maar kokosvet is ontzettend gezond.

Laurier
In de meeste gerechten die wat langer mogen pruttelen, is laurier een welkome gast. Het blad geeft diepte aan het gerecht. Daar heeft het wel even tijd voor nodig.

Kerriepoeder
Kerriepoeder is een mengsel van kurkuma met verschillende specerijen. Kurkuma geeft het de gele kleur. De rest van het mengsel varieert per keuken en per kok. Ik vind kerrie madras uit de toko erg lekker.

Wortel
Geliefd in alle keukens.

Pastinaak
Eerst nog een vergeten groente, maar nu volgens mij helemaal terug. De pastinaak is fantastisch, heeft een warme, zoetige smaak. Ik eet ‘m graag in plaats van aardappel in een schotel van geroosterde groenten. In de soep doet ie het ook heerlijk.

Gedroogde abrikoos
Misschien wil je de soep een beetje zoeter maken. Gebruik daarvoor gedroogd fruit; dat bevat naast suikers heel veel goede vezels, vitaminen en minalen.

Recept Wortel-currysoep

Rooster een handjevol komijn- en korianderzaad en zwarte peperkorrels in een droge pan tot het geurt. Maal de zaadjes daarna fijn in een vijzel (of gebruik een zo’n klein metalen koffiemolentje, te krijgen bij Dille en Kamille bijvoorbeeld).

Snijd een grote pastinaak en twee keer zo veel wortel in stukjes.

Snipper een flinke ui, knoflook, citroengras en gember samen (ik gebruik het hakmolentje dat bij de staafmixer hoort, ideaal hiervoor). Fruit het mengsel in kokosolie.

Voeg toe: een eetlepel gele currypasta, de gemalen specerijen, een flinke lepel gele kerriepoeder, de wortel en pastinaak, een handje gedroogde abrikozen, een half tot een heel blok santen (kokosblok) toe, een laurierblad, eventueel wat gedroogde kaffirlimeblaadjes en water of bouillon.

Laat lekker een tijdje pruttelen. Als de groenten zacht zijn, vis je het laurierblad er uit en mix je alles met de staafmixer of blender.

De volgende dag is deze soep nóg beter. Geniet!

  • Share/Bookmark

Meer lekkere recepten:


catering, recepten